понеделник, 2 април 2012 г.

Ревю на Sidewinder X8 - геймърска (и не само) мишка от Microsoft


От няколко години ползвах  Logitech MX Revolution - доста добра и удобна мишка за работа, висок клас - от първите лазерни, да но в игри нещо ми липсваше с нея - леко тромава, ниско DPI и реших да си купя втора мишка уж само за игри...

Импулсивно реших, че съм се заринал с периферия на Logitech и искам да опитам нещо от Microsoft, защото съм имал и техни неща и обикновено съм бил доволен. Купих си MS Sidewinder X8 


Цената на мишката беше между 100 и 150лв в различните магазини.

Параметри:

- Безжична технология на 2.4Ghz, 
- 13 000 кадъра в секунда,
- 75G максимално ускорение, 
- Сменяема зарядна батерия АА - 2100mah,
- Сменяеми тефлонови крачета с различна грапавост - 3 комплекта.
- 3 бутона за промяна на предварително зададени разделителни способности на сензора от 500 до 4000 DPI.
- Програмируеми бутони
LCD информационно екранче

Първи впечатления:

Ползвам мишката от над месец, но първите 2 дни ми бяха нужни за адаптация след над 3 години ползване на мишка с друга форма. При първите 2 цикъла на зареждане батерията свърши много бързо и от тогава държи обещаните над 30 часа непрестанна работа с едно зареждане. Първото нещо, което ми направи изключително добро впечатление в мишката е приемникът и, около който се навива кабела за зареждане. Когато този кабел се развие и се доближи до предната част на мишката тя го "всмуква" към себе си посредством магнит и така батерията започва да се зарежда без да е нужно да спирате да използвате мишката и без да е нужен друг източник на енергия освен USB портът, към който е включен приемникът.



Когато е в този режим мишката преминава и в жичен режим на предаване на данни и това може да е чудесен избор за тези, които искат безжична мишка, но твърдят, че усещат "лаг" при игра на CS или някой друг бърз шутер. Все пак аз не успях да усетя никакъв лаг използвайки мишката в безжичен режим.

Настройки:

Мишката има Стандартните ляв, десен бутон, скрол със среден бутон, който може да се натиска странично, 2 странични бутона за палеца, бутон за отваряне на папка "Games" в Windows, бутон за запис на макроси 3 бутона за смяна на резолюцията и LCD информационно екранче. Всички бутони са програмируеми с изключение на тези за смяна на резолюцията, този за папка "Games" и този за макросите.

За всеки от трите бутона за смяна на резолюцията можете да зададете стойност от 500 до 4000DPI в софтуера на мишката. Когато извършите смяна виждате на колко DPI сте на малкото екранче на мишката.


Ергономия:

Намирам Sidewinder X8 за много удобна мишка, но това е крайно субективно, аз харесвам малко по-големи мишки, а тази е точно такава. Една от малкото мишки, чиито странични бутони за палеца са удобни и използваеми (аз съм си мапнал Page Up и Page Dn на тях, тъй като ги използвам много в някои задачи в работата си). Скролът е приятно твърд, единствено натискането му понякога е малко по-трудно. Левият и десен бутон са невероятно удобни.

Един от недостатъците на мишката е липсата на тежести за регулиране на теглото на мишката, предлагани в повечето модели геймърски мишки от висок клас.

Сменяемите тефлонови крачета на мишката позволяват да сложите такива с по-малко или по-голямо съпротивление буквално за секунди и това компенсира в известен смисъл липсата на тежести.

Няма да изпадам в повече подробности, защото при периферията всеки трябва да пипне "нещото" преди да си го купи - просто няма универсално удобни мишки и клавиатури. 

Изработка и външен вид:



Мишката е изработена от достатъчно качествени материали, но някои от отливките не са с очакваното перфектно качество за мишка над 100лв. Изработена е от пластмаса с черно матово покритие, по което не остават отпечатъци от пръсти, а страничните бутони, дъното и скролът са с покритие наподобяващо метал. LCD екранчето е скрито под гланцова тъмна пластмаса и се вижда само когато свети, иначе е напълно невидимо. Задният процеп свети леко в приятна червена светлина.

Представяне в игри и ежедневна работа:

Не съм от хората, които играят CS по 10 часа на ден от 10 годишни, но често играя шутъри и игри, които изискват прилична бързина и прецизност и мога да кажа само 1: ОЧАРОВАН СЪМ ! Мишката е бърза, реагира моментално, прецизна е... много по прецизна от старият ми Logitech MX Revolution.

За ежедневна употреба и работа мишката е ОК, в крайна сметка всяка мишка е ОК за това, но все пак все още изпитвам леки предпочитания към предишната си заради прекрасния страничен скрол и автоматично ускоряващ се основен скрол. Въпреки това използвам Microsoft-а и след като си програмирах нужните бутони за различните програми също съм много доволен.

Заключение:

Ако търсите безжична мишка, която да е добра за игри, но не само и сте готови да се разделите с около 100-150лв препоръчвам Microsoft Sidewinder X8. Много хора биха препоръчали Razer за игри, но ги намирам за неудобни за ежедневна работа, други биха препоръчали Logitech G5 / G500, но за тях смятам, че са твърде постни от към програмируеми бутони. Sidewinder X8 е едно интересно попадение в класа си въпреки малките си недостатъци.



+

- Безжична технология със син лазер
- Много използваеми програмируеми бутони
- Възможност и за жична употреба
- Зареждане на батерията без нужда от спиране на работа с мишката
- Възможност за смяна на батерията, когато се износи с най-обикновена акумулаторна AA
- Удобна смяна на резолюцията от самата мишка
- Налични сменяеми подложки (крачета)
- 4000 DPI максимална резолюция

_

- Липса на тежести за регулиране на теглото
- Бутонът за папка "Games" не може да се препрограмира, а би било удобно.
- Голям приемник


Оценка: 8.5 / 10

*В ревюто са използвани снимки от internet

4 коментара:

  1. Добра е за 'casual' геймър без особен изисквания към форма, размер, разпределение на теглото и прецизност на движение - твърде голяма е за прецизна работа, няма удобен грип за повдигане, доста е тежка и теглото е повече в задната част, няма система от тежести за баланс, крачетата са твърде малки и подмяната им е леко безсмислена.

    Мисля че теглото е балансирано без да се вземе в предвид мястото и теглото на батерията която впрочем е AA NiMH - парадоксално и допотопно решение в този клас и това десетилетие, неизбежно ще доведе до проблеми след година две. Живота на батерията е само няколко дни и приемника не работи прецизнно на повече от метър така че винаги ще го държите близо до мишката.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм с част от забележките, но casual gamer е много обширно понятие, смятам че за 90% от потребителите, които играят игри и не само ще бъде подходяща, дали е твърде голяма е строго субективно и е до ръка, аз не мога да работя с малки мишки, не ми се струва тежка, дори напротив. Тежестите наистина са минус, но крачетата си вършат добре работата, защото ако бяха по-големи съпротивлението също би било по-голямо.

    Батерията е NiMH, но това прави подмяната и след 2 години евтина и лесна за разлика от тази на повечето мишки с вградена Li-ion батерия. Животът на батерията при мен е 2 седмици при поне 6 часа на ден. Да, след 1 метър не е перфектна за игра, но човек обикновено използва разстояния над метър за да си пусне филм на телевизора от дивана, не да играе от кухнята...

    Недостатъците изброени от теб изпъкват заради цената и и таргетът й - рекламират я като геймърска (основно). Според мен е перфектен компромис за игри и ежедневна употреба.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, добра е но не не мисля че предлага достатъчно да обоснове цената си. На NiMH батерията не може да се разчита, никога не знаеш точно кога ще свърши, а това е голям проблеми при 'сериозна' игра ;)

    ОтговорИзтриване
  4. За това винаги може да се разчита на жичен режим на мишката, при който я използвате и междувременно зареждате. Цената и не е 100% обоснована, навън се намира за 45 Евро, но за съжаление винаги високият клас хардуер е с завишени цени в България.

    ОтговорИзтриване