сряда, 4 април 2012 г.

Ревю на HP ZR24W - 24" S-IPS монитор за под 700лв.





HP ZR24w - 24" монитор представен на официалният сайт за монитор с S-IPS матрица, но определени източници твърдят, че е с 8 битова e-IPS матрица. Позициониран е в един особен ценови сегмент между мониторите за масовия потребител и професионалните монитори за графична работа. Цената му варира между 670 и 710лв.
Купих монитора преди няколко месеца в момент на спешна нужда от втори монитор за една задача. Търсех втора ръка изпитани от мен HP LP2465 или DELL 2407WFP, но точно тогава не намерих качествени бройки, а се нуждаех от втори монитор спешно. По чуждите ревюта хвалят много монитора и ако се интересувате от тестове подплатени с графики и анализи, можете да погледнете ревюто на колегите от prad.de 

Спецификации:
24" s-IPS матрица с 1920x1200 разделителна способност (16:10)
Време за реакция: 5 ms
Размер на точката: 0.270 mm mm
Яркост: 400 cd/m²
Ъгъл на видимост: 178° horizontal; 178° vertical
Интерфейс: DisplayPort; 2 x DVI
USB hub: 4 USB 2.0
Разход на енергия: < 95 W maximum; < 85 W typical

След като включих монитора:

Първото ми впечатление беше за много силна яркост, прилични, но не перфектни цветове без калибрация и слабо изразен зелен нюанс на бялото. Менюто на монитора предлага избор на следните цветови настройки: 5000K, 6500K, 9300K и Custom Color (R,G,B, плъзгачи от 0 до 255). Подсветката е CCFL и е равномерна, нивата на черното е посредствено, особено при увеличена яркост. Личното ми мнение е, че този проблем с нивата на черното се дължи на по-евтиното антирефлексно покритие, но благодарение на него липсва ефекта на метализиране на образа при по-старите s-IPS монитори. Ъглите на видимост са добри, но при силно странично изкривяване се забелязват промени, леко нетипични за IPS матрица, но не толкова силни, колкото при TN мониторите.

Калибрация:

Още на следващия ден калибрирах монитора със Spyder 3 Elite калибратор. Направих профили за 5800K и за 6500K. Същевременно трябваше да доближа видимите цветове до другия ми монитор и калибрирах двата по няколко пъти, до получаване на почти перфектен резултат. След калибрацията цветовете на монитора станаха много близки до верните за печат в 5800K профила и много приятни за всичко друго в 6500K профила. За да бъдат поносими нивата на бялото и прилични нивата на черното, мониторът трябва да е на 15-20% Brightnes и 80-90% Contrast.

Представяне в професионални приложения:

Мониторът е добър за предпечат и графична работа, но в никакъв случай не е перфектен. Макар че след калибрацията отклоненията бяха много малки "на хартия", с просто око се вижда, че в наситено червени обекти - 100 Magenta + 100 Yellow, или 100% Сyan например цветът не е достатъчно богат, но е приемливо верен. При изображения и снимки цветът е изключително близък до цветопробите от дигитална печатна машина. В CAD приложения тънките линии са добре видими и без размазвания. Споменавам това, защото имах за тест доста по-скъп 22" Eizo монитор, за който това беше очевиден проблем.

Представяне в игри:

Един от най-бързите IPS монитори 5ms по спецификации и около 10ms реално измерени в тестове. При игрите комбинацията от хубави цветове, нестравними с тези на TN монитор и бързата реакция дават едно наистина приятно изживяване.

Представяне във филми:

Добро, с изключение на филми с по-тъмни сцени, където може да се забележи липсата на хубаво, дълбоко черно.

Работа с текст:

Тук мониторът се представя много добре. Мислех въобще да не пиша за работата с текст, защото до скоро смятах, че съвременните TFT монитори нямат проблеми в това отношение, но след досега ми до няколко скъпи PVA монитора, които размазваха края на текста и опитът ми с няколко S-IPS монитора метализиращи буквите и правещи ги дразнещи за очите при по-висок контраст, смятам че е важно да се отбележи.

Ергономия и дизайн:

Мониторът е с класически черен дизайн, стабилна стойка, 4USB 2.0 порта, 2 DVI входа и DISPLAY PORT. Липсата на HDMI е леко смущаваща, но лесно решима с преходник. Страничните USB портове са удобни, в стойката присъства гнездо през което да минат кабелите, за да можете поне в известна степен да овладеете "кабелните спагети". Менюто е лесно и интуитивно за употреба. Мониторът разполага с пивотна функция за завъртане на 90 градуса, която е много удобна за представяне на, или работа върху вертикални проекти.




Конкуренцията:

Няма да навлизам в подробности, но според мен мониторът е по-добър, макар и с малко от DELL U2412M и от значително по-скъпия DELL U2410.

Заключение:

Добър избор, ако търсите 24" монитор за дизайнерска или предпечатна работа до 700лв и държите да е нов. Прекрасен избор за 24" домашен монитор, ако не ви притеснява да дадете толкова пари за монитор за ежедневна уотреба. Все пак нещо не му стига, за да ме грабне напълно и проблемите с черното, и леките отклонения в страничните ъгли, ме дразнят и ако в момента трябваше да купувам монитор с подобен бюджет, може би, бих се спрял на наследникът му ZR2440w, в който тези проблеми са оправени в известна степен.

+
- 24" s-IPS 16:10 за 700лв.
- Красив, семпъл и удобен дизайн.
- Верен цвят след калибрация
- Бърз в игри
- Пивотна функция
- 3 години гаранция
- CCFL подсветка

_
- "Сияещо" черно
- Почти задължително трябва да се калибрира - 
  настройките "out of the box" не са задоволитени.
- Антирефлексното покритие трябваше да бъде по-качествено
- Трябва да го държите на много високи нива на контраст, 
  за да е прилично черното (ако го калибрирате това не е проблем)
- Посредствени странични ъгли на видимост, за s-IPS монитор.
- Висока консумация на енергия в сравнения с конкурентни продукти

Оценка: 7/10





Няма коментари:

Публикуване на коментар