петък, 13 април 2012 г.

Размисли върху конзолния гейминг - XBOX 360

За мен играенето на игри на конзоли свърши, когато купих първия си компютър - до тогава (1997) имах Nintendo, Sega MEga Drive 2, джобна конзола на Sega, чието име не помня и часове прекарани пред Sony PS 1 в кварталния конзолен клуб.

От тогава съм изиграл купища PC заглавия, сменил съм безброй дънни платки, процесори, хард дискове и какво ли още не, докато стигнах до последната ми конфигурация, на която смея да твърдя, че не е имало заглавие, което да не върви перфектно. (Ревю на конфигурацията)

По стечение на обстоятелствата преди около месец се сдобих с XBOX 360 Elite 120GB, бартеросвайки го за един лаптоп, който не ми беше нужен.


Подходих с лека насмешка и с идеята, че ще ми седи... и евентуално понякога може и да си пусна някоя игра на него. Не възнамерявам да пиша подробно ревю на конзолата, защото интернет е пълен с такива, по скоро ще ви разкажа за това, къде ме върна тази конзола...

Към конзолата имам следните игри: Gears of War 2, Gears of War 3, Rayman Origins, Mortal Kombat 9, Guitar Hero 3, Dante's Inferno и още няколко по-незначителни заглавия.

След като настроих конзолата и поиграх по час - два първите няколко дни си дадох сметка, че съм си пускал компютъра само за да работя. Припомних си усещането да пъхна диска в конзолата и след 5 секунди вече да съм в играта, поседя 30 минути пред големия телевизор, и когато ми писне просто да натисна копчето за изключване и тя без да задава въпроси, да инсталира ъпдейти или каквото и да било да угасне за 2 секунди - незаменимо !

На дали ще спра да играя игри на компютъра, защото той е перфектен за шутъри и стратегии - все пак има прекрасни мишка и клавиатура, които са единственото добро решение за такъв тип игри. 

Игрането на определени игри на конзолата се оказа по-разтоварващо и неангажиращо занимание, а все пак това е целта на игрите - да ни разтоварват и разсейват.

Една от основните причини да си струва човек да си купи конзола са така наречените ексклузиви (игри, които се издават само за XBOX 360 и PS3, или една от тях, но не и за компютър. Причините за това за съжаление са финансовите интереси на компаниите и много по-високият дял пиратство при PC игрите, но на който и да се сърдим всъщност ние сме причината това да е така. Много от тези ексклузивни заглавия определено заслужават внимание и си струва да бъдат изиграни! Също така, ако искате да играене на един екран с някой друг конзолата е по-лесният и бърз вариант за много от игрите, които го позволяват.

Сравнение между PC и конзолния гейминг като цяло:

+ за PC гейминга
- незаменим за стратегии и шутъри заради клавиатурата и мишката.
- все пак, ако имате много добра машина графиката е по-добра, макар и с малко и не във всички заглавия.
- ако си купувате игрите са значително по-евтини, дори и за заглавия дублиращи се с конзолни.
- имате повече опции за настройка на игрите.

+ за конзолния гейминг
- купувате си нова конзола на цената на офис компютър и 5-10 години всички нови заглавия ви тръгват без да се налага да ъпгрейдвате каквото и да било и да инсталирате драйвъри и да се борите с какъвто и да е допълнителен софтуер.
- гаранция, че с всяка излязла за нея игра няма да има каквато и да е несъвместимост с хардуер и периферия
- времето от пускането на конзолата до играта е броени секунди
- ексклузивните заглавия заслужават внимание

Сравнение между XBOX 360 и Sony PS3:

+ за XBOX 360
- значително по-поносима цена втора употреба
- по-удобни и ергономични контролери, но това е в голяма степен въпрос на вкус.
- игрите са 8GB, а не 40GB и ако ги инсталирате на вграденият твърд диск с цел по-бързо зареждане можете да поберете много повече
- неативна поддръжка на 1080p (1080i) при PS3
- сензорът за движение (Kinect) е доста по-прецизен от този на PS3 и не изисква да държите нищо в ръцете си за разлика от "светещите топки" при PS3 :D
- контролерът е 100% съвместим с Windows компютър и с почти всички "Games for windows"

+ за PS3
- Blu Ray
- WIFI дори и в по-старите ревизии
- Системен софтуер с по-големи възможности, включително интернет browser
- поддържа се от висок клас волани, като Logitech G25

Все пак основният аргумент при избор на конзола си остават ексклузивните заглавия - заглавията за коя от двете конзоли предпочитате. Всеобщото твърдение е, че тези на Sony са по-добри, но това е изключително и само въпрос на вкус.

Заключение:

Дори и да имате страхотно гейм PC една конзола може много да ви зарадва, а ако търсите машина за игри за около 300лв втора употреба или за около 500 нова, то няма компютър който да ви угоди и за вас конзолата е единственият верен избор !



Няма коментари:

Публикуване на коментар