петък, 20 април 2012 г.

HP LP2065 - перфектният бюджетен монитор втора употреба за начинаещи дизайнери.


Кратко ревю

HP LP2065 е един много интересен модел от високия клас на HP от 2006-та година и дори и днес се предлага в няколко фирми в България на цена около 750лв нов! Аз притежавам моя от около 3 години и тогава струваше около 400лв втора употреба. В момента се намират запазени бройки на цена от около 200лв. Смятам, че това е перфектният монитор за хора, които искат да се занимават с обработка на фотографии, графичен дизайн и всичко друго, за което е важно качеството на цветопредаването и бюджетът им е до 200лв. Ето защо:






Спецификации:

Модел: LP2065
Тип на монитора: TFT S-IPS
Размер на екрана: 20.1" (4:3 съотношение)
Разделителна способност: 1600 x 1200 60 Hz
Време за реакция: 8 ms
Размер на точката: 0.255 mm
Яркост: 300 nits
Контраст: 800:1
Ъгъл на видимост: 178° horizontal, 178° vertical
Интерфейси: Two connectors, dual DVI-I (VGA analog and digital); Two VGA to DVI-I and two DVI-D to DVI-I (cables included)


Първи впечатления:

Първите ми впечатления са от доста отдавна, но това, което си спомням е, че когато го сложих до стария ми монитор първата ми реакция беше - прекрасни цветове !



Калибрация:

Мониторът е калибриран 2-3 пъти от както го имам, като последния път беше калибриран отново с цел да съвпада цветово с новият ми втори монитор ZR24W (ревюто ми за ZR24W) Резултатите са много добри. Дори и при различни калибрации (5800K, 6500K) сивото и бялото никога нямат нюанси и винаги изглеждат натурални. Отпечатал съм много рекламни материали правени само на този монитор и резултатът почти винаги е бил 1:1.


Представяне в професионални приложения:

Имайки предвид цената на монитора втора употреба, най-силната му страна е доброто му представяне в графичните професионални приложения. Резолюцията, цветовете, ъглите на видимост и пивотната функция на монитора го правят перфектен точно за професионална работа.

Представяне в игри:

Добро, но не перфектно. Мониторът изглежда много добре в игри, и аз никога не съм имал проблеми с него в това отношение, но няколко приятели (CS фенове) са играли на него и казват, че им е малко бавен. Все пак мониторът има ADCC Overdrive technology и смятам, че е подходящ и за игри, но ако ви трябва монитор само за игри няма смисъл да купувате този, най-малкото защото за 200лв можете да си купите които и да е широкоекранен TN монитор 22-24 инча втора ръка.

Представяне във филми:

Мониторът е със отношение 4:3 и това го прави неподходящ за филми, просто защото при съотношение на филмите 16:9, 2.35:1 и т.н. "лентата" на филма е доста тясна. 

Ергономия и дизайн:

Качествена изработка, UBS HUB, 2DVI конектора, пивотна функция. Нищо специално, но и всичко необходимо...


Конкуренцията:

Ако искате монитор до 200лв за графична работа ще ви препоръчам със 100% убеденост HP LP2065. Ако сте готови да отделите около 300-350лв ви съветвам да вземете по-големият му широкоекранен брат HP LP2465 (S-PVA матрица) или DELL 2407WFP. Когато купувате монитор втора употреба задължително гледайте за петна на сив фон, линии и други проблеми, също така гледайте мониторът да не е на повече от 5000-6000 часа работа на лампата.


+

- Страхотен графичен монитор за цената си.
- Изключително качествено цветопредаване
- Пивотна функция
- 2 DVI конектора

_

- Сравнително бавен по съвременните стандарти
- Типичното леко "метализиране на образа" (типично за повечето S-IPS монитори)

4 коментара:

  1. Единствения Dell 2407WFP, който видях употребяван скоро беше с подобна цена /~300 лв./ и беше на помрачителните 44000 часа /в сервизното меню/.
    Пиша това в смисъл, че надали ще е възможно откриване на дисплей с толкова малко часове на работа на подсветката.
    Поздрави за интересното ревю!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    мисля че бъркате часовете "в контакта" и часовете на лампата. На LP2065 аз имам около 35 000 часа в контакта и около 7000 часа на лампата. Това са 2 отделни показателя и лампата е важният.

    ОтговорИзтриване
  3. Браво за чудесното изчерпателно ревю! Изключително ми беше полезно при избора на монитор. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че съм бил полезен :)

    Скоро пак ще започна да пиша ревюта, защото имаше дълга пауза, поради липса на време.

    ОтговорИзтриване