неделя, 1 април 2012 г.

Ревю на Alienware Area 51 ALX - извънземното.


Ето и обещаното ревю на този геймърски ориентиран десктоп, който както ще спомена по-късно, върши и чудесна "работа" за работа с тежки приложения освен за игри.





Няколко думи за Alienware:

Известни са основно с високият си клас геймърски лаптопи продавани в България на безумни цени от около 3000-7000лв. Подразделение на DELL основано 1996-та година. В България дори не съм срещал да продават десктоп конфигурациите си нови. Цените на машините им са безумно високи за нашите стандарти и също така високи с подобен клас конфигурация, която можете сами да си сглобите с качествени компоненти.

Няколко думи за моят Alienware Area 51 ALX:

Купих машината втора ръка на няколко месеца без видеокарти (по принцип идва с 2 ATI карти от висок клас свързани в crossfire) за малко над 1000лв и не съжалявам за нито една стотинка от тези пари ! Преди около 2-3 месеца от сайта на извънземните конфигурацията беше свалена и заменена от наследниците си с новите i7 Sandy Bridge процесори, изцяло нова кутия - Aurora 6. Всъщност не мога да кажа точно, че са го заменили, защото аурората винаги е била средният клас машини на Alienware и като размер на кутията и изработка не смятам, че успешно заменя ALX серията - остава надеждата, че ни готвят някой нов ALX звяр на новият сокет 2011. Моят ALX е от поколението i7 на 1366 цокъл, но за конкретни параметри ще поговорим след малко.

Hardware:

Въпреки, че обещах че ще споделям основно субективни усещания в ревютата си, нека кажем няколко думи какво се крие в момента в извънземното:

CPU: Intel i7 950 - 3.06GHZ
MB: DELL X58
RAM: 12GB - 3X4GB Kingston Hyperx 1600Mhz
Storage: 2x750GB Seagate + 2X1000GB добавени от мен.
VideoCards: 2xGTX460 1GB SLI сложени от мен
PSU:1200W DELL PSU
Cooling: Брандиран Corsair H50
Optical Drives: DVD RW + DWD RW / BD
DELL 19in1 Card Reader

Машината се клоква спокойно на 4GHZ и така нареченото и компактно водно охлаждане успява да удържи температурите на процесора в съвсем прилични граници дори и под голям товар. 

Кутията:

Може би най-ценните и специални части от цялата машина е кутията и захранването. Цялата машина тежи около 30кг. Кутията е изработена основно от алуминиеви, но и от стоманени детайли, предният панел за оптичните устройства е моторизиран, цялата кутия е оборудвана с светлинни зони, които могат да се контролират отделно от софтуера във всички цветове на дъгата. В горната част на кутията има вентилационни отвори, които механизирано се отварят и затварят в зависимост от температурите в кутията или контролирано от потребителя посредством софтуер. Хард дисковете са разположени зад десният капак и са напълно независими от вътрешното пространство, за монажът им не е нужно да използвате нито отвертка, нито да търсите кабели - просто отваряте капака посредством специална дръжка, поставяте диска на желаното от вас място, натискате го леко и той застава на мястото си готов за работа !




Вътрешното разположене на кутията:


(използвам снимки от друго ревю, просто защото днес денят е мрачен и не искам да правя снимки, от които да не се разбира за какво става въпрос)



Вътрешното разположение е много по-удобно от на всяка друга кутия, която съм ползвал, а съм ползвал много и все скъпи кутии. Вентилаторите използвани в машината са от изключително висок клас - DELTA. Вентилаторът на процесора е 38мм дебел, със 120мм перка, която в нормален режим е почти безшумна, но при тежки тестове с prime 95 и друг стресиращ процесора софтуер шумът е значителен. Пред двете видеокарти се крие подобен вентилатор вкарващ въздуха в кутията, които можете да контролирате автоматично или ръчно (фиксирани стойности и температурна крива)  от Alienware софтуера. В горната част на кутията върху висяща релсова платформа е монтиран охладителят на процесора и до него можете да добавите още 2 120мм перки, които да изкарват топлият въздух от кутията. Захранването е скрито в долната част на кутията и се изважда изключително лесно, за което отново не се нуждаете от никакви инструменти. Въпреки, че машината ми е оувърклокната, имам 4 твърди диска и имам 2 сравнително лакоми видеокарти захранването въобще не загрява и перката му работи почти винаги на минимални обороти. На долната от двете снимки се вижда въздушният тунел, които можете да монтирате или демонтирате по желание, който се грижи топлият въздух от видеокартите ви да не загрява много компонентите нагоре в кутията, а да излиза от задната част. Монтажната планка за дънната платка е съвместима с всяко стандартно ATX дъно, конекторите на захранването също.

Охлаждане:

Охлаждането на процесора е в раздел "компактни водни охлаждания", определено не може да се мери с големите си братя къстъм водните охлаждания, но е на нивото на висок клас въздушно охлаждане и за разлика от големите водни не изисква никаква поддръжка освен почистване на прахта на радиатора от време на време. За разлика от големите въздушни охлаждания то не тежи на дънната платка, не ви пречи до достъпа на компонентите около процесора и при ежедневна работа е по-тихо от тях. Като недостатък може да се посочи това, че помпата е вградена в блока на процесора и ако тя се повреди вероятно трябва да смените цялото охлаждане без перката.

Вкарващият вентилатор, вентилаторите които охлаждат дисковете (тип лаптопска турбинка) и допълнителните вентилатори изкарващи въздух от горната част на кутията вършат своята работа перфектно, но при по-високо натоварване (например продължително 100% натоварване на процесора от рендиране на 3D сцени в софтуер за триизмерно моделиране и др.) нивата им на шум не са за по-претенциозните в това отношение потребители.

Производителност:

Съпоставима с тази на сглобена машина от подобен клас, без някакви значими разлики.

Надеждност:

След първоначалната инсталация и настройки машината не ме е предавала, никога не съм чувал досадни пищяши волт регулатори, каквото съм чувал на моменти от предишните си машини независимо от компонентите.

Заключение:

Обмислях да напиша обобщението за тази машина и за готовите брандирани конфигурации въобще, но тази машина няма почти никакви допирни точки с готовите машинки на HP, Compaq, IBM и т.н. и ще го напиша изключително и специално за нея:

Като човек предубеден към готовите конфигурации изключително плахо купих този компютър, притеснявайки се, че той няма да може да се оувърклоква добре, че смяната на компоненти ще е обвързана с купуване само на части предвидени за него, с идеята, че тази кутия изглежда добре, но вероятно е некачествено изработена. Имам го от няколко месеца, но още в първите дни на използването му всичките ми опасения изчезнаха и остана само приятното чувство, че съм купил нещо, което покри и надмина очакванията ми и дори когато компонентите вътре станат морално остарели в тази кутия ще мога да сложа ново дъно, процесор памет и видеокарти и извънземното ще ми служи още поне няколко години.

+

- Качествени компоненти
- Красив и функционален дизайн
- Изключително качествена изработка на кутията и перфектно разположени вентилатори.
- 100% съвместимост с почти всякакви компоненти
- Удобен софтуер за настройка на цветовете на кутията и на вентилаторите + вентилационните отвори

_

- Висока цена
- Дизайнът е противоречив от гледна точка на MAC феновете например.
- Не се предлага нов в България
- Ако ви изгори захранването например трябва да поръчвате от ebay
- Близо 30кг - не е за малки бюра и тесни помещения
- Леко шумен при високо натоварване + оувърклок

5 коментара:

  1. в "+" пише - 100% съвместимост с почти всякакви компоненти, а по-надолов минусите казваш, че ако изгори захранването - e-bay ?

    ОтговорИзтриване
  2. Само захранването е специфично, но може да се слага всякакво дъно и всичко останало. Ще работи и с обинковено захранване, но няма да пасне добре на кутията. Захранването е на добра цена - под 150 долара за 1200W

    ОтговорИзтриване
  3. Аха, а откъде го купи компа ?

    ОтговорИзтриване
  4. От човек от HardwareBG форума - един от модераторите. Ако съдим по S.M.A.R.T. статуса на дисковете беше използвам 20 дни. Той го е купил от чужбина до колкото знам.

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси за инфото man

    ОтговорИзтриване