сряда, 2 май 2012 г.

Wacom intuos2 9x12" - дядото



Няма да правя подробно ревю на този 10 годишен таблет, но нека кажа с няколко думи какво може и за какво е добър:

Като графичен дизайнер, макар и рядко ми се налага да използвам таблет.

Таблетът ми е подарък от една клиентка, на която незнайно защо и го бяха подарили нов, а тя въобще не знаеше, какво да прави с него... Този модел излиза на пазара през "далечната" 2001-ра година на цена около 800лв. за размер 9 на 12 инча.

Функции и аксесоари:

Този модел идва с дигитален "молив" с 2 странични копчета, връх с 1024 нива на натиск и задна "гумичка", мишка, която аз за съжаление нямам, но и не бих използвал и поставка за "моливчето". Като отделни аксесоари може да се намерят airbrush и други допълнения. На самия таблет има 22 бутона с различни функции от отваряне и затваряне на файл, през копиране и поставяне, до чувствителност на натиск на моливчето и чувствителност на скорост. Таблетът не се нуждае от външно захранване и се захранва само от дългия над 1.5 метра USB кабел.

Приложение:

Макар и над 10 годишен таблетът е напълно съвместим с модерните Windows 7 и MAC OSX операционни системи. Всичките му функции работят напълно коректно в последни версии на Photoshop, Illustrator и други графични софтуери. 

Основното приложение на такъв тип таблети е рисуването и аз съм правил няколко опита в тази насока, но истината е, че през 80% от времето съм го ползвал за ретуш на снимки, където голяма част от нещата са почти непостижими с мишка! През другите 20% от времето съм го използвал за направа векторни изображения в Illustrator.

Ергономия и качество на изработка:

Макар и леко грозен Intuos 2, като всички Wacom продукти е изработен толкова добре, че дори и след 10 години изглежда като нов и дори сребристата боя не се е протъркала никъде. Матовото фолио по средата (площта за рисуване) също изглежда, като нова. Таблетът е произведен в Япония, което може да се каже за много малко електроника в днешно време. Истината е, че не го използвам всеки ден, но определено не е педантично пазен. Таблетът е изключително удобен, но изисква голямо бюро. За тези от вас, които ще попитат какъв размер е най-подходящ, нямам готов отговор, защото е строго субективно, но аз предпочитам големите, защото колкото площта на таблета е по-близка до тази на монитора, толкова по-удобно и лесно ще ви е  да рисувате или ретуширате.

Работа с таблета:

Таблетът работи изключително прецизно и точно. Предлага 1024 нива на натиск, които смятам, че са напълно достатъчни в повечето занимания.

Препоръки:

Ако търсите модел, с който да започнете ви препоръчвам да си купите по-голям модел втора употреба от някоя от следните серии - Intuos 2, Intuos 3, Intuos 4. Ако държите да е нов просто не купувайте най-малкия модел от определена серия и не купувайте таблети на други производители освен Wacom - не е фанатизъм, просто няма друга марка в света, която да прави добри таблети за дизайнери и художници. Моделите Wacom Cintiq (с вграден tft дисплей) въобще няма да ги коментирам, защото ако ви трябва един от тях на дали ще търсите информация за тях в интернет :)


Заключение:

В тази статия ще се въздържа от плюсове и минуси, но ще кажа следното:

Ако искате да ретуширате снимки или да рисувате на компютъра за удоволствие или професионално задължително си купете таблет и удоволствието ще е голямо. Също така нека той е Wacom - всичко друго е краен компромис !


4 коментара:

  1. Благодаря :) Ще се радвам хората, които им харесва да четат сайта ми да дават насоки за какво им се чете следващата седмица например. Ако имам опит с съответното "нещо" обещавам да пиша за него ;)

    ОтговорИзтриване
  2. zascho da ne napishesh edno dobro review za nqkolko klavieturi? ne samo gamerski no i takiva koito sa i za rabota suscho. samo ideq razbira se :)

    ОтговорИзтриване
  3. С удоволствие. Ползвам Logitech G15 и я ползвам 90% за работа, така че това ще бъде следващото ревю, но най-вероятно ще го напиша в неделя / понеделник !

    ОтговорИзтриване