сряда, 16 май 2012 г.

Кратко ревю на клавиатура Logitech G15


Ще започна с кратко въведение, тъй като много хора са ми задавали един и същ въпрос: "Абе ти луд ли си да даваш 100-150лв за клавиатура и мишка"...

Истината е, че мнението ми по този въпрос е категорично: качествената периферия и мониторът е това, с което имаме най-голям досег ползвайки компютъра. От тази гледна точка те за мен са не по-малко важни от хардуера в самата кутия. Изборът на клавиатура и мишка е много субективен, както споменах и при ревюто ми на Microsoft Sidewinder X8 .

G15 Параметри:

Отличителното при G15 (ревизия 2) е наличието на подсветка на клавишите, програмируем монохромен LCD екран, 6 програмируеми допълнителни копчета предвидени по принцип за игри, като всяко от тях може да има 3 значения, избираеми от бутони M1, M2, M3.

Клавиатурата разполага с 5 бутона за управление на LCD дисплея, 7 мултимедийни бутона и бутон за промяна на силата на подсветката. Друга полезна функция е бутон с който може да се изключи Windows бутонът, за де се предотврати нежеланото му натискане по време на игра например.


Ергономия и дизайн:

За мен точно тук са най-големите плюсове на тази клавиатура. Копчетата са меки и работят тихо, няма как да се изтъркат, защото на практика буквите са светещи "прозорчета" Покритието на цялата клавиатура е приятно на пипане, има хромирани елементи и възможност за подложка под ръцете, която е в комплекта.


LCD екранът:

Екранът е монохромен с оранжева подсветка (синя в ревизия 1 на клавиатурата - там екранът е на "панти" и не е вграден в корпуса)




Екранът е изключително практичен и от компютъра на него може да се пуска почти всичко - часовник, календар, плейлисти с музика, информация от програми за мониторинг на хардуера, RSS новини и всичко за което има написани аплети. Аз го използвам основно за 2 неща:

LCD SIRREAL PANEL: 
Аплет включващ в себе си всичко: натоварване на ядрата на процесора, свободна памет, час дата, песен, която върви в момента на музикалния плеър, входящ и изходящ и много други, които могат да се избират софтуерно


Сайт на разработчика: http://www.linkdata.se/software/lcdsirreal/


И информация от програми, като AIDA 64 и Everest:

При това използване всяко копче под екрана е страница с избрана от вас информация: волтажи, обороти на перки, температури и какво ли още не...


Има цели форуми за аплети и разнообразието от такива е огромно. Тази информация се показва на екрана независимо дали сте в игра или в уиндоус, бихте могли да проверите мейла си на екрана без да излизате от играта, има игри със специални аплети за тях, като Heroes и WOW например, където на екрана на клавиатурата виждате важна статистика за самата игра:


(картинката е от по-старата ревизия на клавиатурата, но аплетите са почти 100% съвместими.)


Rev 1 vs Rev 2:

За мен лично ревизия 2 на клавиатурата е много подобрена спрямо предшественика си. Подсветката вече е в топло оранжево, дисплеят е елегантна част от клавиатурата, а не придатък, мултимедийните бутони са значително по-красиви и удобни.

Заключение:

Днес забелязах, че в един магазин клавиатурата е била намалена от 195лв на 79лв и искрено съжалявам, че не си купих още една за резерва или за да я подаря на някой. Просто беше изчерпана. Смятам, че клавиатурата си заслужава всяка стотинка. Макар, че е рекламирана, като геймърска, за мен тя е перфектната клавиатура за работа, програмируемите бутони лесно могат да се програмира за по-сложни клавишни комбинации, които използвам в Photoshop, Illustrator, или която и да е програма. Дисплеят е напълно използваем, а не просто поредният маркетингов трик за вдигане на цената.

Няма да давам конкретни плюсове и минуси, а смело ще дам на клавиатурата една оценка 9/10 !


4 коментара:

  1. sledq ti ot nqkolko sedmici blog-a. ima dobri nescha. predpolagam che ne si mnogo golqm fen na apple produtite. kakuv telefon izpolzvash?

    ОтговорИзтриване
  2. Напротив - фен съм на Епъл продуктите, но не на всички тях. Използвам HTC Desire HD, от apple продуктите съм използвал 2 прекрасни монитора, Power Mac G5, имам ipod touch, който ценя много. Фен съм на iPAD, някои модели Mac Book Pro и т.н., но конкретно iPhone има много недостатъци и липси, които пречат на работата ми и не са ми удобни. Епъл имат чудесни продукти, но не са за всеки и не са за всичко. Имам опит с доста от тях. Ще се радвам, ако хората четящи блога ми пишат за какво биха искали да четат.

    Лека вечер на всички ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за ревюто.

    Отдавна съм се насочил към G-серията на Logitech в търсенето на клавиатура и определено за 79лв ,бих я отнесъл на момента , но уви
    и аз видях въпросната оферта твърде късно.


    Иначе поздравление за блога.

    Надявам се да не губите ентусиазъм(-визирам основно честотата на публикациите ви в началото и в последно време) , а относно подбора на темите предполагам ,че това ви е най-трудното ,но може би не трябва да наблягате само на хардуера ,който притежавате .

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  4. Точно там се корени проблемът, че исках да пиша за неща, които съм използвал по-дълго време, а не просто да взимам неща "назаем" от фирмите. В най-скоро време ще пусна ревю на Nikon D90 - доста популярно дигитално огледалнорефексно тяло, което използвам от скоро, след като дадох D3000 на приятелката ми. Не съм писал за него, просто защото искам да го ползвам още няколко дни и да добия пълни впечатления. След това ще следва и ревю на няколко обектива :)

    ОтговорИзтриване