неделя, 15 юли 2012 г.

Кратко ревю на GTX460 SLI 1GB Palit Sonic Platinum (800MHz / 1000Mhz)


В последните години времето и желанието ми за игри е спаднало драстично и всъщност играя по 1-3 часа седмично. Все пак, когато играя държа всичко да върви добре и да не се притеснявам за дали хардуера ми стига за тази или онази игра. Освен това преди около годинa изпитах нужда да мога да пускам трети монитор/телевизор към машината си, защото когато работех на 2, а някой искаше да му пусна филм на телевозора от компютъра, това нямаше как да стане без SLI или някаква друга втора видеокарта.



В това ревю е вероятно да не видите нито един бенчмарк, но със сигурост ще научите всичи мои субективни впечтления придобите след една година използване на GTX460 1GB SLI. Можете да видите ревю с подобна на моята нокфигурация и детайлни бенчмарркове от GURO 3D 

Преди около година и половина си купих първата PALIT GTX460 Sonic Platinum, като цяло бях много доволен от картата, като изключим посредственото и грозно охлаждане, което са монтирали милите хора от Palit :)Работните честоти на картата са фабрично с почти 20% по-високи от на стандартните GTX460 1GB, което и дава добро предимство, макар че почти всяка референтна карта е способна да се оувърклокне до тези честоти, но когато са 2 никой не може да ви даде гаранция, че ще се клокнат еднакво.

До преди около година видеокартата ми стигаше за игра на 1920 x 1200 на високи детайли на почти всички игри, които ме интересуваха: Call of Duti MW3, Mafia 2, Dirt 3, Starcraft 2, Portal 2 и др.

В един хубав ден приятел продаваше абсолютно същата карта, като моята на добра цена. Купих я и на следващият ден вече бях оборудван със GTX460 SLI 1GB.

Първоначани впечатление:

При първото пускане на картите бях купил къс SLI мост и те буквално бяха долепени една над друга, което караше горната да смуче топъл въздух от долната и я задушаваше. Температурите на горната карта бяха значително по-високи и при игри и тестове достигаха 85 градуса, което определено не ми харесваше.

Нуждата от допълнително охлаждане беше ясна, както и раздалечаването на картите една от друга. Тъй като картите на Палит не бяха с референтно охлаждане и монтаж почти се бях отказал от идеята за намиране на хубаво охлаждане ан една цена... докато един ден не попаднах на хибридният охладител за процесори и видеокарти ZALMAN VF2000, който се оказа, че пасва идеално на картата, цента му е само около 30лв, има куп рамсинкове в комплекта и ZALMAN FANMATE (регулатор за обороти на парките). За съжаление за да мога да монтирам охладителите и да имам по-добър въздушен поток се наложи закупуването на дълъг SLI мост и раздалечаването на картите, което ме принуди да махна качествената си звукова карта на единственият ми PCI слот и да се задоволя с вградения звук, за което и до днес съжелявам, тъй като не мога да свинка да слушам музика от вградения звук и винаги чувам разликата. В момента дори и в големите жеги картите на минават границата от 70 градуса под товар, а в айдъл стоят на около 40 градуса и като цяло системата е много по-тиха. Както се вижда на снимката съм добавил и една много бавна и тънка перка, която да насочва въздуха към двете карти.




Производителност:

Ще отделя само няколко реда на тази тема, тъй като ревюто към което дадох линк в началото е доста обстоятелствено в това отношение. Като цяло може да се каже, че GTX460 SLI 1GB Palit Sonic Platinum са производителни, колкото една GTX 580, при условие, че играта не използва повече от 1024MB виде опамет. (При SLI обена на памет от двете карти не се сумира, а само изчислителната им мощ). Никога не съм играл заглавията, които се влияят от използването на по-голямо количество видео памет, но познати и приятели са споделяли недостиг при игра на Battlefield 3 и Metro 2033 при по-високи резолюции. Игрите вървят приемливо, но тогава GTX 580 просто надминава SLI конфигурацията с поне 10-15% заради наличието на повече памет. Същото може да се каже, ако смятате да играете на 27-30" монитори с резолюция над 1920x1200.

Шум и топлина:

Това зависи изключително много от марката карти, които ще използвате, но ако имате кутия с добър въздушен поток, дъно което позволява картите да са раздалечени с поне 2 слота и поне 650-700 ватово захранване не би трябвало да имате каквито и да е проблеми ! TDP-то на двете карти е подобно на това на GTX580 и не се очаква да отделят повече топлина от него.

Проблеми:

Все още (макар и рядко) има игри, които не потдържат SLI, такъв беше случеят при мен с една игра, която много харесвам - Alan Wake. Играта беше играема с една видеокарта, но с около 35 кадра в секунда, което не ми харесваше. След много ровене по форуми успях да подкарам непълноценнен SLI, при който на моменти имаше проблеми с текстурите и в крайна сметка изиграх играта, изпозлвайки само едната карта, докато другата си почиваше. Все пак в последствие играта получи SLI профил, но вече я бях изиграл :) Като изключим това не съм имал проблеми с която и да е игра.

Препоръки:

Ако искате видеокарти на които почти всичко да ви върви перфектно, искате да имате възможността да подкарате 3 или 4 монитора в 2D, разполагате с достатъчно приличен процесор и цялостна конфигурация и искате да се вместите в бюджет около 350лв за 2 видеокарти (на старо към днешна дата) - препоръчвам GTX460 SLI 1GB! Всичко това е вярно, ако ще играете на резолюции до 1920x1200, след това конфигурацията започва да издиша от към видео памет.

Не е нужно картите ви да са от една марка, за да подкарате SLI, но не вреди! Съветвам ви да не правите SLI с GTX460 768MB, защото там вече липсата на памет е очевидна в много игри, има смисъл само ако играете на резолюции, като 1280x1024, но тогава по-добре си купете една GTX560 Ti.

Ако нямате достатъчно място в кутията, притеснява ви заемането на 4 слота или пък предпочитате по енергийни причини да сте с една видеокарта насочете се към нещо по-ново среден клас, но може да се окаже, е то ще е по-бавно от GTX460 SLI 1GB и ще ви излезе по-скъпо.

+
- Много добра производителност за цената си към днешна дата.
- Възможност за използване на до 4 монитора!

- (важат за почти всяка SLI конфигурация)
- заемат много слотове
- ако са близко една до друга долната карта може да прегрее горната
- все още има игри с проблеми със SLI или въобще липсващи профили за тях, но определено не са много.




неделя, 8 юли 2012 г.

Предстоящо ревю

Искам да се извиня на всички читатели на блога ми за дългото време без ревю, но последните няколко седмици бях буквално претрупан от работа.


В момента ще пусна предложения за 3 различни неща, за които смятам да пиша и ще очаквам да получа отзив за кое от тях ви се чете най-много.


Вариантите, между които можете да избирате са:


GTX460 1GB SLI - поостарял бюджетен SLI с сравнително добър потенциал и изчислителна мощност равняваща се на GTX580.


Електронна цигара EGO C със сменяеми нагреватели и резервоар за течност.


Nikkor 50mm 1.8 D - класическият "нормален" светлосилен обектив на Nikon.


Tokina AT-X Pro SD 12-24mm F4 (IF) DX - чудесен широк обектив за пейзажи и нтериори на разумна цена.